Clownerie – Het geheim van geluk

In het spel van de clown kun je: verliefd zijn, pijn lijden, gelukkig zijn, sterven en weer levend worden, huilen, lachen, verwonderd raken, stoer zijn, falen, dom of slim zijn… Wat je maar wilt. Je kunt in vrijheid kiezen wat jij leuk vindt om te spelen. Er is geen weerstand of identificatie: alle emoties zijn mild en komen voort uit plezier: de pijn is geen echte pijn, maar gespeelde pijn.

“Geluk is vrede sluiten met het huidige moment. Om een einde te maken aan het lijden moet je bij jezelf beginnen en op elk moment de verantwoordelijkheid voor je innerlijke toestand aanvaarden. Wat zou er gebeuren als je het niet erg vind om ongelukkig te zijn?” – Eckhart Tolle.

De clown zegt vol overgave en plezier op ieder moment “JAAAAA” tegen alles wat zich in het spel aandient of waar hij zelf voor kiest. Het geheim van geluk zit ‘m in het “met plezier en met humor omarmen”. Dat gaat nog een stuk verder dan “aanvaarden”. Is dat waarom de Boeddha altijd lachend wordt afgebeeld?

In deze workshop maak je kennis met een magisch proces waarbij je onvermijdelijk verlichting – een toename van lichtheid – kunt ervaren.

Nieuwsgierig, of gewoon behoefte aan meer lichtheid en plezier? Zin om te spelen of te lachen? Kom naar de workshop. Voel je je niet zo in de stemming of heb je een hekel aan clowns? Kom dan zeker ook.

Wie is Siebe Fockens?

Ik zou het ook niet precies weten. Toen ik later groot was, was ik eerst wetenschapper en promoveerde cum laude tot doctor in de natuurkunde en informatica. Daarna was ik clown en cliniclown in het ziekenhuis. En ook coach en trainer in het bedrijfsleven. Ik ontdekte de grote diepte in de wijsheid in de clown, die voor mijn veel essentiëler bleek dan de wetenschap. Wat wil je liever? Denken dat je gelukkig bent of voelen dat gelukkig bent?

In Utrecht, waar ik woon, hangt ergens bij een woonhofje een bord met de tekst “verboden zich hier op te houden zonder redelijk doel“. Gaande weg heb ik ontdekt dat ik het interessanter vind om als docent het doel niet vooraf te weten, zodat alles wat zich wil openbaren ook kan of mag gebeuren. Wat er dan daadwerkelijk gebeurt kan blijken met terugwerkende kracht een waardevol doel te zijn. Of dat zo is, heeft veel meer te maken met je eigen oordeel dan met de feitelijke realiteit van de ervaring. Interessant om dat oordeel samen eens nader te onderzoeken…

Ik vind het leuk als je me zomaar aanspreekt tijdens trainingen of belt op een ander moment.

Siebe Fockens is mede-oprichter en docent aan de School voor Clown & Leven in Utrecht. De School voor Clown en Leven faciliteert een twee-jarig opleiding (20 dagen per jaar).

info@siebefockens.nl
www.schoolvoorclown.nl
06 – 13 85 86 91

Back to top